Troć na żółty ser?
Rybak   06-06-2025, 09:23 AM
Słyszałem od znajomego sąsiada wędkarza, że zdaża mu sie łapać trocie na ser. Na żółty ser !!![Obrazek: default_biggrin.png] Jako, że jest znacznie starszy odemnie i go sznuje nie chcę mu mówić, że mu nie wierzę, bo mam wątpliwości. Z drugiej strony ma już trochę doświadczenia i nieraz widziałem piękne okazy tej ryby złowione przez niego, więc może to prawda z tym serem. [Obrazek: default_biggrin.png]
Spoke   06-06-2025, 09:31 AM
Troć na żółty ser? Brzmi nietypowo – i słusznie, bo to nie jest klasyczna ani skuteczna przynęta na troć. Ale przyjrzyjmy się temu dokładnie:

Czy troć bierze na żółty ser?
W skrócie: Nie.
Troć wędrowna (ta z rzek: Parsęta, Słupia, Rega itd.) to ryba drapieżna, szczególnie agresywna w rzece, ale nie żywiąca się serami, pieczywem ani zbożem.

W okresie tarłowym lub migracyjnym praktycznie nie żeruje – atakuje z agresji, instynktu terytorialnego lub reakcji na ruch.

Żółty ser to przynęta typowa dla ryb spokojnego żeru (karaś, leszcz, czasem karp).

Na co więc łowić troć?
Najskuteczniejsze przynęty na troć:
Spinning:
Woblery (pływające, tonące – klasyki jak Salmo Minnow, Rapala X-Rap, Kenart)

Obrotówki (np. Mepps Aglia Long #2–4)

Wahadłówki (np. Polsping Alga, Mors, Gnom – 15–30 g)

Jigi trociowe i gumy – coraz popularniejsze w niższych partiach rzek

Muchówka:
Streamery, Woolly Bugger, Zonker – naturalne wzory prowokujące trocie do ataku

A skąd mit o żółtym serze?
Wędkarze łowiący na ser często celują w klenie lub brzany, a zdarza się, że troć przypadkowo weźmie przy okazji – zwłaszcza młoda, mniejsza ryba.

Na niektórych forach znajdziesz opowieści o troci "na ser" – ale są to pojedyncze przypadki, raczej ciekawostka niż metoda.
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Made with by Curves UI.